Environmentální výchova naživo v CARC
Environmentální výchova naživo v CARC
Třída 6. A se v pátek 21. 11. zúčastnila nevšední exkurze v Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu. Žáci a žákyně byli rozděleni do 3 skupin a podle předem připraveného harmonogramu se na různých stanovištích seznamovali se zajímavostmi z oblasti "Bohatství zemědělských plodin" z cyklu "Jak rostou potraviny". V laboratoři si žáci ve dvojicích vyzkoušeli kvalitu sklizeného obilí – dostali laboratorní postup a dle něj vykonávali jednotlivé kroky a do laboratorního protokolu zapisovali své výsledky. Na konci zjistili, zda byl jejich vzorek obilí vhodný pro potravinářské, či jen krmné účely. Při aktivitě nazvané Talíř si všichni ověřili, co znamená pečivo žitné, celozrnné či multicereální, a také byli všichni poučeni o tom, jak by se správný spotřebitel měl orientovat ve složení výrobků, než si je zakoupí. V nabitém programu byla také komentovaná přednáška s živou ukázkou, všichni se mohli seznámit se škůdci skladových zásob. Některé exponáty byly k vidění i pod lupou. Komu se poštěstilo, mohl si prohlédnout místnost poblíž genobanky, kde byly vzorky různých semen, která jsou nejen za naši republiku dodávána k uskladnění do úložiště semen z celého světa v Norsku.
Děkujeme milým a ochotným pracovníkům centra za obohacující dopoledne v CARC.
Byli jsme nadšeni!
Za třídu 6. A Iveta Pichlová, třídní učitelka










Powered by Froala Editor